Entrustable Professional Activities (EPA)
OBS! Denna sida är under utveckling i ett samarbete med ”den nationella EPA-gruppen” en grupp lärare, läkare och studenter som representerar samtliga svenska lärosäten med läkarutbildning.
Som klinisk handledare kommer du förr eller senare att stöta på studenter som ber dig observera och ge dem återkoppling på hur självständigt de klarar att utföra det som kommit att kallas EPA. I ett nationellt samarbete har samtliga läkarprogram i Sverige gemensamt tagit fram 10 så kallade Entrustable Professional activities (EPA) (på svenska förtroendebaserade professionella aktiviteter), aktiviteter som varje läkare ska kunna utföra självständigt och med stabilitet som legitimerad läkare.
Vad är en EPA?
EPA är professionella aktiviteter som ingår i en läkares dagliga arbete. (Ett exempel på en professionell aktivitet (EPA 1) är att inhämta anamnes och genomföra relevant statusundersökning.) En EPA ska vara kliniskt relevant och vanligt förekommande och att utföra denna aktivitet självständigt kräver adekvata kunskaper, färdigheter och förhållningssätt. Den ska vara observerbar, avgränsad i tid och kunna genomföras med olika grad av självständighet. Träningen och bedömningen av EPA under läkarutbildningen ska säkerställa att en nyexaminerad läkare klarar av det faktiska arbete som ska utföras första dagen efter legitimation. De 10 nationella EPA kommer att vara ett ramverk för studenternas träning och återkoppling under läkarutbildningen. De kommer att utvärderas i ett nationellt samarbete mellan läkarprogrammen och mindre revideringar kan komma att göras.
För att alla ska få samma chans till träning blir utförande av dessa aktiviteter under klinisk praktik obligatorisk. Studenter kommer att be dig som handledare att:
- observera och stämma av hur långt studenten har kommit i att kunna utföra en EPA självständigt
- ge framåtsiktande tips (feedforward) på vad studenten behöver träna på för ökad självständighet.
I nedan filmsekvens berättar Björn Rosengren, Lunds universitets läkarprogram, om EPA.
Örebro Universitet har skapat en film en film om EPA som du kan titta på här.
Nedan hittar du de 10 EPA som är aktuella på svenska läkarprogram idag med mer detaljerade beskrivningar av vad som krävs för respektive EPA. Du hittar också filmer och undervisningsmaterial för handledare relaterat till EPA . I högerkolumnen finns en slutrapport från den nationella EPA-gruppen och mer att läsa och se om EPA .
Patientcentrerad konsultation – undervisningsfilmer EPA 1
EPA 1,1 och EPA 1.3: Patientens del – Smärta axel (del 1)
EPA 1.2, EPA 1.4, EPA 1.5 och EPA 1.7: Läkarens del – Smärta axel (del 2)
EPA 1.3 och EPA 1.6: Gemensam del – Smärta axel (del 3)
Ett samtal utan struktur – smärta axel (del 4)
EPA 1: Ont i örat (del 5)
EPA 1.7: Vårdhygien
Film om återkoppling på vårdhygienrutiner vid undersökning av patient.
Studenterna ska under ViL, liksom utbildningsläkare, följa de hygienrutiner som finns och bör uppmärksammas på eventuella brister.
Mer om EPA
Professor Olle ten Cate explains Entrustable Professional Activities
Lavinia Martis är läkarstudent från Radboud Universiteiti, Nymegen, Nederländerna. Lavinia går sin sista termin och Entrustable Professional Activities(EPA) har funnits för lärande och återkoppling under hela hennes utbildning.
Se filmen där Lavinia intervjuas av Anna Hertin, BT-studierektor, Region Jönköpings län för att lära mer om hur EPA använts och vad det har betytt för Lavinias studier.